Wim Vanobberghen & Jan De Ceuster op tweetalige liberale lijst in Oudergem

imageedit_6_2806439820

Op de liberale lijst zullen in Oudergem 2 kandidaten staan van Open Vld Oudergem. Wim Vanobberghen neemt alvast de verkiesbare 3de plaats in. We spraken met hen over hun betrokkenheid met het gemeentelijke leven, het werk van Open Vld Oudergem in de gemeente en hun toekomstplannen.

Jan en Wim, als ik het goed vernomen heb, zijn jullie nogal bezige bijen in Oudergem. Kunnen jullie kort zeggen wat jullie zoals doen?

Jan: “Ik ben 56 jaar en woon al sinds 1991 in Oudergem. Voorheen in de buurt van metrostation Beaulieu, vandaag in de Vogelzangwijk. Professioneel ben ik als zelfstandig communicatieadviseur actief. Ik ben een grote liefhebber van cultuur en van aikido, waar ik in mijn vrije tijd ook leraar van ben. Daarnaast loop ik graag, niet alleen de 20km van Brussel maar ook in het Zoniënwoud. In Oudergem ben ik ook als bestuurder actief in GC Den Dam en de gemeentelijke cultuurraad en engageer mij ook in de schoolraad van De Stadsmus. Samen met Wim heb ik ook een lokale en dynamische afdeling van het Willemsfonds uit de grond gestampt.”

Wim: “Ik ben 39 jaar oud en heb, op enkele dagen na in het ziekenhuis van Ukkel na mijn geboorte, altijd in Oudergem gewoond. Eerst op de Kouter, daarna in de buurt van metrostation Hankar. Het kleuter- en basisonderwijs liep ik aan De Stadsmus, het middelbaar onderwijs genoot ik aan het Atheneum van Etterbeek. Aan de VUB studeerde ik geschiedenis en communicatiewetenschappen en ben dan professioneel werkzaam geworden aan het onderzoekscentrum SMIT waar ik momenteel voornamelijk bezig met projecten rond slimme mobiliteit, vermijden van voedselverspilling, burgerwetenschap en luchtkwaliteit. In Oudergem zelf ben ik actief als bestuurder van Zoniënzorg en Den Dam en ben ik ook OCMW-raadslid geweest. Dat zijn drie functies die mij geleerd hebben welke creativiteit er onder Oudergemnaren heerst en om de vinger aan de pols te houden.”

Wat hebben jullie de afgelopen 6 jaar verwezenlijkt als Open Vld Oudergem?

Wim : “In 2012 maakte we het mogelijk dat er na 36 jaar terug in Oudergem een Vlaamse schepen kwam want zonder OpenVld was er toen geen SAMEN lijst geweest. Als liberalen hebben we de afgelopen jaren meegetrokken aan dossiers die belangrijk zijn voor Oudergem: de komst van een cultuurbeleidscoördinator, de verlenging van de openingsuren van de bibliotheek, de ondersteuning van verenigingen of recent de ontwikkeling rond de Lutgardissite waarnaar het Lokaal Dienstencentrum Zoniënzorg en bibliotheek zullen verhuizen. In de ontwikkeling van die site hebben we als liberalen onze verantwoordelijkheid opgenomen. Zo is het minister Guy Vanhengel geweest die hielp om dit dossier begin februari te deblokkeerden en ook minister Sven Gatz legt middelen bij. Als voorzitter van LDC Zoniënzorg ben ik actief bezig om hier mee te werken aan  synergieën met de andere instellingen. Onze minister Guy Vanhengel kwam onlangs nog het vernieuwde speelplein van het Lutgardiscollege, dat hij mee financierde en opvolgde als Collegelid voor Onderwijs, inhuldigen.”

Jan: “We staan in Oudergem dus niet aan de zijlijn, maar hebben ons vol goesting geworpen en overleggen ook met ministers als dat noodzakelijk is. We hebben dat ook altijd gedaan vanuit een open en constructieve blik naar alle actoren toe en over gemeenschappen heen.”

Wat zijn jullie plannen voor Oudergem na 2018?

Wim: “Na 2018 willen we ons blijven engageren en zoals de afgelopen 6 jaar het verschil maken. Jeremy Van Gorp gaf in zijn interview al sporen uit het programma weer dat we aan het uitwerken zijn. Er zijn nog heel wat uitdagingen in onze gemeente: jonge gezinnen aantrekken, het welzijn voor senioren en aandacht voor eerstelijnshulp, een cultureel aanbod dat toereikend en vernieuwend is, aandacht voor veilige en gezonde schoolomgevingen en voor toegankelijkheid. Ook de handel licht ons als liberaal aan het hart, net zoals belastingen laag maar ook proportioneel houden. Tot slot vind ik dat de gemeenteraad meer open moet worden: hoewel de burgemeester op een van de afgelopen gemeenteraad aankondigde een systeem van uitzendingen te onderzoeken, een idee dat via een motie terechtkwam en dat Open Vld Oudergem mee had geïnitieerd, waren de reacties van sommigen nogal vrij terughoudend.”

Jan: “Als Nederlandstaligen blijft het aandachtspunt natuurlijk dat Nederlandstalige instellingen en verenigingen kunnen blijven rekenen op gemeentelijke steun. Kwalitatieve twee-en zelfs meertaligheid moeten een evidentie zijn. De inhaalbeweging die we mee mogelijk maakten moet verder gezet worden. Dat betekent ook dat er op politiek niveau een Nederlandstalige verkozene komt en het voorstel van MR om een zichtbare en verkiesbare 3de plaats te geven aan een Nederlandstalige is dan ook een belangrijk teken om dit mogelijk te maken. In tegenstelling tot vroeger zien we bij sommige Franstalige partijen in onze gemeente dat het werk van Nederlandstaligen naar waarde geschat wordt en niet langer leidt tot nauwelijks verkiesbare plaatsen op een lijst.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: