Willemsfonds: bezoek begraafplaats Elsene 19 maart 2016 om 14u30

Kerkhof van Elsene, een funeraire schat in België  (bron: Wikipedia)

Kerkhof van Elsene, een funeraire schat in België (bron: Wikipedia)

Hoewel minder bekend dan de begraafplaats van de Dieweg te Ukkel of de Begraafplaats van de Stad Brussel te Evere, is ook de begraafplaats van de gemeente Elsene meer dan de moeite waard om te bezoeken. Het staat bekend als één van de belangrijkste begraafplaatsen in België. Dit omwille van de funeraire kunst die op het kerkhof aanwezig is en de grote hoeveelheid bekende militairen, kunstenaars, politici, wetenschappers en atleten die er hun laatste rustplaats vonden.

De ontwikkeling van deze begraafplaats en zijn aantrekkingskracht stond in relatie met de stedelijke groei van Elsene in de 19de en 20ste eeuw en met de aanleg van enkele spraakmakende lanen zoals de Louizalaan en de Natiënlaan (vandaag Franklin Rooseveltlaan) en tramlijnen. Hierlangs kwam de Brusselse bourgeoisie zich vestigen, in hun kielzog gevolgd door allerlei andere creatieve beroepen.  Enkele bekende namen die op het vijf hectare grote domein liggen zijn: architect Victor Horta, kunstenaar Marcel Broodthaers, schrijver Charles De Coster, schilder en beeldhouwer Constantin Meunier, politicus Paul Hymans, atleet en oprichter van voetbalclub Lazio Roma Luigi Bigiarelli en de Franse generaal Georges Boulanger.  Deze laatste pleegde er – kort nadat hij een mislukte staatsgreep in Frankrijk had gepleegd – in 1891 zelfmoord bij het graf van zijn maîtresse.

Samen met een gids van vzw De Klare lijn verkennen we de begraafplaats en zijn geschiedenis. We krijgen uitleg over het leven van de vele bijzondere figuren die er hun laatste rustplaats kenden alsook over de merkwaardige en opvallende gedenkstenen die opgesteld staan. Het bezoek zal zo’n anderhalf à twee uur in beslag nemen.

Interesse om mee te komen? Schrijf je in bij mij via vanobberghenwim@gmail.com of via 0473471310. De prijs voor het bezoek bedraagt 5 euro per persoon. We spreken af aan de ingang van het kerkhof van Elsene (bus 71, bus 95, halte kerkhof) om 14u30.  Tot dan!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: