Nieuwsbrief Blauw december 2015: fietsboxen voor Oudergem

De nieuwe Blauw, de liberale nieuwsbrief voor Oudergem, de 2 Woluwes en Etterbeek, rolde vandaag van de digitale persen en kan je onderaan dit berichten al lezen.

In Oudergem ga ik in het gemeentelijk nieuws in op de komst van fietsboxen, overdekte beveiligde plaatsen op de openbare weg waar buurtbewoners hun fiets kunnen stallen tegen een huurprijs (zie foto). Het is gericht op bewoners die thuis niet over voldoende opslagruimte beschikken voor hun fiets en deze buiten moeten stallen, met  ontmoediging tot fietsen tot gevolg of eventueel een grotere kans tot fietsdiefstal.

Fietsbox te Jette. Binnenkort in Oudergem

Fietsbox te Jette. Binnenkort in Oudergem

Sommige gemeenten in het Brussels Gewest (onder andere Sint-Lambrechts-Woluwe, Jette, Etterbeek) beschikken over zulke fietsboxen, tijd dus dat Oudergem ook op de wagen springt, zeker omdat een goede en beveiligde fietsenstalling een belangrijk punt is van een goed fietsbeleid. Ik hoop dan ook dat de gemeente de vraag goed monitort zodat bij succes er op tijd uitgekeken kan worden naar de aanschaf van nieuwe boxen om lange wachtrijen te vermijden of bij een mindere vraag in een bepaalde buurt, lege boxen vermeden kunnen worden die dan in een andere buurt geplaatst kunnen worden.

Daarnaast presenteren de lokale mandatarissen en afdelingen uit Oudergem, Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe hun politieke voornemens voor 2016. Voor Oudergem wenst onze afdeling verder het goede samenwerkingspoor verder te zetten met schepen Dirk Hoornaert(onaf.)  en de andere leden van SAMEN. Wat de bevoegdheidsdomeinen betreft die Dirk Hoornaert heeft, wilt openvld Oudergem  (a) verder stap voor stap bouwen aan ontplooiingskansen voor Nederlandstalige instellingen en verenigingen, maar ook samenwerken met andere gemeenschappen  (Culturele uitwisseling verruimt immers de horizon van iedereen),  (b) een goed gelijke kansen verder uitbouwen, onder andere door de ICT lezingenreeks verder uit te bouwen en (c) de informatica-architectuur, software en diensten van onze gemeente actualiseren zodat dienstverlening en informatieverstrekking naar burgers veel beter kan (een blik op de huidige website toont dat hier werk aan de winkel is). Daarnaast blijven bepaalde thema’s voor ons belangrijk in een Oudergemse context : een goede mobiliteit in de gemeente, waarbij ook werk gemaakt wordt van alternatieve vervoerswijzen (fietsen, autodelen, openbaar vervoer, stappen) maar ook van nieuwe vormen van autoparkeren (deelparkeren, toegankelijk maken parkeerplaatsen bedrijven voor buurtbewoners na kantooruren); bereikbare en goede zorg voor jong en oud; ondersteunen van handelskernen en kleinhandel want buurtwinkels zijn niet alleen economisch maar ook sociaal belangrijk.

Brussels parlementslid Carla Dejonghe en gemeenteraadslid Philippe Geelhand uit St-Lambrechts-Woluwe wijden uit over de grote nood in de regio Zuidoost-Brussel (Woluwes &  Oudergem) aan een neutrale afscheidsruimte, plaatsen waar niet-kerkelijke uitvaarten plaats  kunnen vinden. Vandaag is men immers aangewezen op de crematoria en funeraria van Vilvoorde en Ukkel, die bovendien druk bezet zijn. In hun gemeenteraden zijn ze alvast de noodzakelijke stappen aan het ondernemen om deze belangrijke problematiek aan te kaarten.

In de gewestelijke bijlage krijgt u meer uitleg van Minister Guy Vanhengel over de fiscale hervorming die hij uitwerkte voor Brussel en de Brusselaars, van Els Ampe over de centrale lanen en van Stefaan Cornelis over zijn acties met betrekking to jeugdwerkloosheid. Drie belangrijke kwesties dus voor het Brussels Gewest en haar inwoners.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: