Willemsfonds Lezing: Reizigers door de Groote Oorlog

Folder_August_thiryOp 14 oktober 2014 om 20u vertelt August Thiry het meeslepende verhaal van de soldaten van het Belgische pantzerkorps ten tijde van Wereldoorlog I.

Naar Rusland gestuurd door koning Albert II om de Tsaar in zijn strijd tegen de Duitsers en de Oostenrijk-Hongaren te steunen, belanden ze in 1917 in de chaos van de Russische revolutie en de aanslepende burgeroorlog tussen ‘Witten’ en ‘Roden’. Nadien volgt een lange terugreis via Siberië, Mongolië, China en de Verenigde Staten, waar ze moeten opdraven in paradetochten als vertegenwoordigers van ‘Brave Little Belgium’.

Een lezing over WO1 die een niet zo bekende episode uit de Belgische geschiedenis belicht met behulp van originele getuigenissen van de soldaten en beeldmateriaal. August Thiry gaat ook nader in op het leven van enkele van de soldaten die zouden uitgroeien tot toonaangevende figuren in de Belgische geschiedenis: de politicus Julien Lahaut, de dichter Marcel Thiry en de bokskampioen Martin.

Kortom, spek voor de bek voor iedereen die meer wil weten over cruciale periodes in de Oost-Europese geschiedenis, het dagelijks leven van de soldaten in WO1 en uitkijkt naar toenmalige beelden van Rusland, Siberië en de Verenigde Staten.

Deze lezing organiseert Willemsfonds Zuidoost-Brussel i.s.m. Davidsfonds Oudergem en met steun van het Vlaams Fonds der Letteren.

Praktisch: GC Den Dam, Waversesteenweg 1741, 1160 Oudergem om 20u Prijs: 4 euro voor Willemsfondsleden en Davidsfonds-leden, 6 euro voor niet-leden Info: vanobberghenwim@gmail.com of 0473.47.13.10

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: